Tuesday, August 9, 2016

Amnesty: – Nær 100 drept i protester i Etiopia

Nærmere 100 mennesker ble drept da etiopiske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter flere steder i Etiopia i helgen, ifølge Amnesty International.

Denne saken handler om:

Andre aktivister, opposisjonelle, øyevitner og en diplomat bekrefter overfor ulike

FAKTA: ETIOPIA

* Føderal republikk på Afrikas Horn. Gammel kulturnasjon, keiserdømme til 1974. Hovedstad Addis Abeba.
* Har Afrikas nest største befolkning på rundt 94 millioner.
* Mulatu Teshome er president.
* Kristendommen statsreligion fra 300-tallet. Har også en stor muslimsk befolkning.
* Det etiopiske folks revolusjonære demokratiske front (EPRDF), ledet av Meles Zenawi, kom til makten i 1991 etter en borgerkrig.
* Zenawi var midlertidig president til 1995, deretter statsminister til sin død i 2012. Valget søndag var det første siden hans død.
* Etiopia er et av verdens økonomisk minst utviklede land. Lite infrastruktur og en liten moderne sektor sinker utnytting av mineralressurser og hindrer utvikling av jordbruket.
* Jordbruket står for cirka 90 prosent av landets eksportinntekter, hvorav kaffe alene rundt to tredeler av samlet eksportverdi.
Kilde: NTB og Store norske leksikon
medier at titalls mennesker ble drept i forbindelse med demonstrasjonene mot regjeringen.
Protester i flere landsdeler på samme tid er sjelden i det autoritære landet, men denne helgen var det mange som fulgte oppfordringer på sosiale medier. Myndighetene svarte med å blokkere internettilgangen og anklage «fredsmotstandere» i utlandet for volden. Regjeringen hevder selv at sju personer ble drept i forbindelse med protestene.
Amnesty mener å ha troverdige kilder som forteller at minst 67 ble drept og flere hundre såret i regionen Oromia i løpet av helgen.
Rammet av verste tørke på femti årMillioner av skolebarn rammes av tørke i Etiopia

Blodbad

De ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot fredelige demonstranter, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en uttalelsemandag.
Flere tusen mennesker i Oromia og i Amhara deltok i protestene der kravene var politisk reform, rettferdighet og rettssikkerhet, ifølge Amnesty. Det verste blodbadet skjedde ifølge organisasjonen i provinshovedstaden Bahir Dar i Amhara nordvest i Etiopia, der 30 ble drept på én dag.
En ikke navngitt diplomat som nyhetsbyrået AFP har snakket med, bekrefter at minst 49 mennesker ble drept i sammenstøtene, hvorav 27 i Bahir Dar.

<p>PROTEST MOT ULIKHET: Demonstrantene roper slagord mot det de mener er en urettferdig fordeling av landets ressurser.</p>
PROTEST MOT ULIKHET: Demonstrantene roper slagord mot det de mener er en urettferdig fordeling av landets ressurser.
FOTO: TIKSA NEGERIREUTERS

Politivold i hovedstaden

Opposisjonspolitikeren Mulatu Gemchu fra partiet Oromo føderalkongress sier at over 70 mennesker ble drept bare i Oromia.
– Mange andre ble såret, og vi har mistet tellingen på hvor mange som ble pågrepet, sier han til nyhetsbyrået AP.
Også i Addis Abeba våget flere demonstranter seg ut i gatene i helgen. Herfra ble det ikke meldt om noen drepte, men Amnesty viser til videoer som viser demonstranter som blir banket opp av politiet i sentrum av hovedstaden.
Amnesty omtaler sikkerhetsstyrkenes svar på protestene som hardhendt, men ikke overraskende.
– Etiopiske styrker har systematisk brukt overdreven makt i sine forfeilede forsøk på å kneble dissidenter, sier Michelle Kagari, organisasjonens visedirektør for Øst-Afrika.

<p>VOLDSOMT: En politimann forsøker å roe gemyttene under en markering i hovedstaden i Etiopia på lørdag. I helgen ble nesten hundre mennesker drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter flere steder.</p>
VOLDSOMT: En politimann forsøker å roe gemyttene under en markering i hovedstaden i Etiopia på lørdag. I helgen ble nesten hundre mennesker drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter flere steder.
FOTO: TIKSA NEGERIREUTERS

USA bekymret

Etiopia har et nært sikkerhetssamarbeid med Vesten, men anklages ofte for å kneble fredelig opposisjon. USAs ambassade i Addis Abeba sier i en uttalelse at de er «dypt bekymret for den omfattende volden». Helgens protester er et tegn på at spenningene øker mellom Etiopias innbyggere og myndighetene. Demonstrantene gikk til det uvanlige skrittet at de kritiserte politiske tungvektere åpent i helgen.
Demonstrantene anklager regjeringen for menneskerettsovergrep og marginalisering av etniske grupper flere steder i landet.
Oromia strekker seg over sentrale og vestlige deler av Etiopia og er med 27 millioner innbyggere den mest folkerike av landets delstater. Oromia huser Etiopias største folkegruppe oromoene, som snakker et annet språk enn det offisielle amharisk.

No comments:

Post a Comment